مختصری از گزارش ارایه شده توسط مقامات وزارت امور مهاجرین وعودت کنندگان در برنامه پاسخدهی دولت به ملت

مقامات وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان در نشست خبری که روز یکشنبه 18 حوت سال روان در مرکز رسانه های حکومت برگزار شد، گزارش کارکردهای سال 1398 این وزارت را ارایه و برنامه آینده شان برای مدیریت پدیده مهاجرت را همگانی ساختند.
سیدحسین عالمی بلخی وزیر امور مهاجرین و عودت کنندگان در این نشست خبری معلومات داد که اوسط فیصدی پیشرفت کار وزارت نظر به پلان اداره امور ریاست جمهوری 90 فیصد، مصرف بودجه عادی 53، 93 فیصد و مصرف بودجه انکشافی وزارت در سال 1398 به 48، 94 فیصد رسیده است.
وی در رابطه به برنامه ریزی ها و پالیسی سازی ها گفت که از آنجاییکه وزارت امور مهاجرین وعودت کنندگان یک اداره هماهنگ کننده و پالیسی ساز است، در سال 1398پالیسی جامع مهاجرت را نهایی نموده که این پالیسی می تواند نقشه راه مدیریت مهاجرت را برای مدت دوامداری ترسیم کند. بر اساس پیش بینی ها، پس از تحقق صلح در پنج سال آینده 5 میلیون مهاجر عمدتاً از ایران و پاکستان به کشور برخواهند گشت و وزارت برای ادغام پایدار این رقم برگشت کنندگان برنامه ریزی می نماید. همچنان مسوده قانون پناهندگی را نهایی و مراحل اجرایی تصویب آنرا تعقیب نموده که فعلا این قانون در اولویت تقنینی کابینه قرار دارد.
عالمی بلخی معلومات داد که وزارت در عرصه سیاست گذاری ها توانسته است، سیستم معلومات مهاجرت و مرکز معلومات مهاجرت را ایجاد نماید که این مرکز توانسته است تاکنون به 11 هزار شهروند کشور مشوره دهی کند. همچنان به منظور استفاده از تجربیات اندیشمندان و کشورهای جهان سمپوزیم تخصصی مدیریت مهاجرت را برگزار نموده و راهکار های ارایه شده در آن سمپوزیم را در برنامه های عملی خویش تطبیق می نماید.
وزیر امور مهاجرین در رابطه به مدیریت مهاجرین در کشورهای میزبان بیان کرد که : اخراج اجباری پناهجویان افغان از کشورهای اروپایی کنترول شده و آمارهای ثبت شده نشان می دهد که آمار سالانه اخراج اجباری در زمان حکومت وحدت ملی مساوی با آمار سال های قبل از حکومت وحدت ملی است، در صورتیکه تعداد مهاجرین نسبت به سالهای قبل از حکومت وحدت ملی بیشتر و قانون کشورهای اروپایی به مراتب سختگیرانه تر شده است.
همچنان 130 هزار کودک بدون مدرک در مکاتب ایران علاوه بر حدود 400 هزار کودک دارای مدرک دیگر بدون هیچگونه هزینه شمولیت یافته و در حال فراگیری دانش می باشند. قرار است به 750 هزار مهاجر ثبت شده در ایران، از طرف افغانستان تذکره و یا پاسپورت توزیع و از طرف ایران به آنان اقامت داده شود.
با پاکستان روی عدم برخورد سیاسی با مهاجرین توافق صورت گرفته و بر اساس آن 860 هزار مهاجر بدون مدرک در آن کشور ثبت نام شده و تاکنون به 90 فیصد ثبت نام شده ها کارت شناسایی افغانی(ACC) توزیع شده است.
بلخی مدیریت بازگشت کنندگان و بیجاشده های داخلی را با توجه به امکانات محدود حکومت قابل توصیف دانسته گفت که: برگشت داوطلبانه مهاجرین از اولویت اساسی حکومت است و در سال 1398 حدود 548 هزار و نفر از کشورهای میزبان به وطن برگشته اند که وزارت در زمینه رفع نیازمندی اولیه و ادغام پایدار شان همکاری نموده است.
در سال 1398 حدود 736 هزار نفر در کشور از محلات اصلی شان بیجاشده و وزارت توانسته است به بیش از یک میلیون نفر بیجاشده داخلی سال 1398 و قبل از آن رسیدگی نماید. برای اولین بار وزارت توانست از بودجه دولت به بیجاشده ها کمک توزیع نماید و در زمستان جاری به 95 هزار خانواده بیجاشده، عودت کننده و مستحق مدد رسانی شد که به هر خانواده 15 هزار افغانی توزیع گردیده است.
همچنان وزارت توانسته است به 19 هزار و 123 نفر در سال 1398 از طریق معرفی به موسسات و وزارت کار و امور اجتماعی زمینه کار فراهم کند.
در بخش فراهم سازی مسکن به برگشت کنندگان و بیجاشده ها وزارت امور مهاجرین توانسته است به دو هزار و 927 خانواده شلتر توزیع نماید و پروسه ثبت نام مستحقین زمین را پس از دو سال تاخیر با تعدیل فرمان ریاست جمهوری، در ولایات کابل و هرات از سر بگیرد و قرار است این روند در سال آینده به 12 ولایت کشور گسترش یابد.
همچنان داکتر عالمه معین امور پناهندگان وزارت امور مهاجرین در رابطه به اقدامات حکومت در رابطه به جلوگیری از انتقال ویروس کرونا بیان کرد که حکومت افغانستان این موضوع را جدی گرفته و 25 میلیون دالر در زمینه مبارزه با آن بودجه اختصاص داده است. وزارت در کمیته که بدین سبب ایجاد شده است، عضویت دارد. برای جلوگیری از انتقال این ویروس، در مرز ها کار جریان دارد و بسترهای برای چک و کنترول مهاجرین برگشت کننده ایجاد شده است. اخراج اجباری مهاجرین به دلیل شیوع ویروس کرونا در ایران، افزایش نیافته بلکه مهاجرین به دلیل ترس از مصاب شدن و از دست دادن کار های شان به دلیل تعطیلات در ایران، به افغانستان برگشت می نمایند.
در همین حال احمدولی حکمی معین مالی و اداری وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان نیز معلومات داد که در حال حاضر حدود شش و نیم میلیون افغان در کشورهای مختلف دنیا مهاجر و پناهنده است که دو و نیم میلیون در ایران، دو و نیم و در پاکستان و بقیه در عمدتاً در اروپا، آمریکا و آسترالیا به سر می برند.